POTET- OG GAMALOST DUMPLINGS
av Michał Chrzanowski
Ingrediensar til dumplingsdeig
500 gr kveitemjøl
250 gr melk
50 gr smør
1 egg
2 eggeguler
½ ts salt
Fremgangsmåte dumplingsdeig
Kok opp melk og smør
Sikt mel og salt i ein bolle
Hell den varme blandinga i melmiksen og bland godt (med tresleiv eller med hendene)
Når ingrediensane er blanda skal du la den kvile i 5 minutt
Ha egg og eggeguler i deigen, og kna den godt inntil den ikkje klistrar seg til hendene lengre
Dekk godt til og sett til side i ca. 60 minutt (den må ikkje tørke ut, kun avkjølast)
Fremgangsmåte fyll
Ingrediensar til fyll
Finhakk løken og steik i ei panne med smøret inntil den er gyldenbrun, tilsett salt og pepper
Mos potene og gamalosten med ein gaffel
Tilsett løken i mosen og smak til med muskattnøtt
Kna blandinga med hendene til den blir stiv
700 gr kalde kokte poter
300 gr gamalost
2 stk gul løk
100 gr smør
salt, pepper og malt muskatnøtt
Framgangsmåte for montering av dumplings
Kjevle ut deigen så tynn du får den uten at den går i stykker
Stikk ut (t.d. med eit glas) sirklar på ca. 8 cm
Ha fyll i midten og brett den eine sida over til den andre slik at du får ein halvmåne
Kna endene forsiktig sammen slik at dumplingen lukkes
Kok dei ferdige dumplingsene i kokande vatten med litt salt (i omgangar).
La dei koke i 5 minutt etter at dei har flote opp til overflata
Etter at dumplingsene er kokt: avkjøl, og steik i smør til dei blir gyllenbrune, dander dei på toppen av raudløksmarmeladen (sjå under) og stryk på litt honning.
Ingrediensar til raudsløksmarmelade
4 raudløk
125 ml raudvin
4 ss balsamicoeddik
1 ss olivenolje
1 ss smør
3 ss brunt sukker
½ ts salt tørka timian
salt og pepper
Fremgangsmåte raudløksmarmelade
Skrell løken og kutt i små avlange skiver
Varm smøret og olivenolja i ei panne med tjukk botn
Ha i løken og steik til den er mjuk
Ha i brunt sukker, vin, balsamico og krydder for å glasere løken (miks alt godt ilag)
Sett ned varmen og la det putre på låg varme ei god stund, rør om av og til
Marmeladen er klar når sausen er heilt redusert og løken er heilt mjuk