POTET- OG GAMALOST DUMPLINGS

av Michał Chrzanowski


Ingrediensar til dumplingsdeig

500 gr kveitemjøl

250 gr melk

50 gr smør

1 egg

2 eggeguler

½ ts salt

Fremgangsmåte dumplingsdeig

  1. Kok opp melk og smør

  2. Sikt mel og salt i ein bolle

  3. Hell den varme blandinga i melmiksen og bland godt (med tresleiv eller med hendene)

  4. Når ingrediensane er blanda skal du la den kvile i 5 minutt

  5. Ha egg og eggeguler i deigen, og kna den godt inntil den ikkje klistrar seg til hendene lengre

  6. Dekk godt til og sett til side i ca. 60 minutt (den må ikkje tørke ut, kun avkjølast)


Fremgangsmåte fyll

Ingrediensar til fyll

  1. Finhakk løken og steik i ei panne med smøret inntil den er gyldenbrun, tilsett salt og pepper

  2. Mos potene og gamalosten med ein gaffel

  3. Tilsett løken i mosen og smak til med muskattnøtt

  4. Kna blandinga med hendene til den blir stiv

700 gr kalde kokte poter

300 gr gamalost

2 stk gul løk

100 gr smør

salt, pepper og malt muskatnøtt


Framgangsmåte for montering av dumplings

  1. Kjevle ut deigen så tynn du får den uten at den går i stykker

  2. Stikk ut (t.d. med eit glas) sirklar på ca. 8 cm

  3. Ha fyll i midten og brett den eine sida over til den andre slik at du får ein halvmåne

  4. Kna endene forsiktig sammen slik at dumplingen lukkes

  5. Kok dei ferdige dumplingsene i kokande vatten med litt salt (i omgangar).

  6. La dei koke i 5 minutt etter at dei har flote opp til overflata

    Etter at dumplingsene er kokt: avkjøl, og steik i smør til dei blir gyllenbrune, dander dei på toppen av raudløksmarmeladen (sjå under) og stryk på litt honning.


Ingrediensar til raudsløksmarmelade

4 raudløk

125 ml raudvin

4 ss balsamicoeddik

1 ss olivenolje

1 ss smør

3 ss brunt sukker

½ ts salt tørka timian

salt og pepper

Fremgangsmåte raudløksmarmelade

  1. Skrell løken og kutt i små avlange skiver

  2. Varm smøret og olivenolja i ei panne med tjukk botn

  3. Ha i løken og steik til den er mjuk

  4. Ha i brunt sukker, vin, balsamico og krydder for å glasere løken (miks alt godt ilag)

  5. Sett ned varmen og la det putre på låg varme ei god stund, rør om av og til

  6. Marmeladen er klar når sausen er heilt redusert og løken er heilt mjuk